Finančné pásma pre školské stravovanie teda predstavujú len časť ceny
obeda. Druhou časťou sú režijné náklady, ktoré si určuje zriaďovateľ.
Zvýšenie finančných pásiem bolo dlhodobou požiadavkou zo strany
zariadení školského stravovania, teda školských jedální, a zo strany
zriaďovateľov. "Vzhľadom na výrazný nárast cien potravín už
jednotlivé zariadenia školského stravovania nedokázali pripravovať
nutrične a energeticky vyvážené pokrmy na základe Materiálno-spotrebných
noriem a receptúr pre školské stravovanie a v zmysle odporúčaných
výživových dávok pre obyvateľstvo SR v súlade s platnou legislatívou," uviedol ešte v novembri 2022 rezort školstva.
Pred touto zmenou sa financie na prípravu teplého jedla v školských
zariadeniach naposledy upravovali v roku 2019. Navýšenie finančných
pásiem pre školské stravovanie je podľa ministerstva školstva dôležité, a
to z dôvodu zachovania požadovanej kvality pri príprave jedál v
zariadeniach školského stravovania.
Pôvodne boli v platnosti tri finančné pásma, od 1. januára platí päť
nových finančných pásiem. Zmena nastala aj pri dospelých stravníkoch. Od
1. januára budú zamestnanci škôl, školských zariadení a iné fyzické
osoby súčasťou finančných pásiem "B", ktoré sú oproti bežným finančným
pásmam "A" navýšené o zhruba 20 percent z dôvodu možnosti navýšenia
hmotnosti mäsovej zložky v rámci hlavných jedál. Bližšie informácie sú
zverejnené na webe ministerstva školstva.